Γερμανία: Στην πόλη όπου οι κάτοικοι κάνουν ψώνια χωρίς συσκευασίες

Πηγή: Green Agenda

Με το δικό τους δοχείο για τρόφιμα, το δικό τους μπουκάλι για το γάλα ή το δικό τους κουτί για απορρυπαντικό πλυντηρίου πηγαίνουν τον τελευταίο καιρό στα καταστήματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης όλο και περισσότεροι καταναλωτές στο Schwabisch Hall της Γερμανίας. Η πρακτική αυτή μπορεί σε κάποιους παλαιότερους να επαναφέρει μνήμες από το παραδοσιακό μπακάλικο στο χωριό, όπου οι κάτοικοι αγόραζαν το ρύζι με το τάπερ τους και τα όσπρια με τη σέσουλα, ωστόσο εξυπηρετεί την αρχή των αγορών χωρίς συσκευασίες (shopping without packaging) και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό, σε πολύ μεγάλο βαθμό, της δημιουργίας αποβλήτων από την αγορά συσκευασμένων προϊόντων.

«Η γερμανική νομοθεσία θέτει ως βασική προτεραιότητα την αποτροπή της δημιουργίας σκουπιδιών. Στην περιοχή μας μπορεί ο καθένας να αγοράσει μη συσκευασμένα τρόφιμα από καταστήματα που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για μια απλή και λαμπρή ιδέα, στην οποία εκπαιδεύονται όλοι, ενώ η εκπαίδευση ξεκινάει από τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Περιφέρειας του Schwabisch Hall, Τζέραρντ Μπάουερ, μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιείται στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τίτλο Thessaloniki Sustainability Summit και με ειδικότερο θέμα για φέτος Βιώσιμες πόλεις και λιμάνια.

Κούπες του καφέ για πεντακόσιες χρήσεις

Ο κ. Μπάουερ παρουσίασε μια ακόμη καλή πρακτική που επιτρέπει στους κατοίκους της χώρας να πίνουν τον καφέ τους καθημερινά χωρίς να χρησιμοποιούν πλαστικά ποτηράκια μίας χρήσης για να πάρουν μαζί τους το αγαπημένο τους ρόφημα. «Σε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων μπορεί κανείς να πάρει τον καφέ του σε μια κούπα που μπορεί να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί για πεντακόσιες φορές. Αφού πιει τον καφέ του, επιστρέφει την κούπα στο κατάστημα από όπου τον αγόρασε ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα καταστήματα του δικτύου στη Γερμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάουερ.

Περιγράφοντας τη σημασία του εγχειρήματος ανέφερε ότι «μόνο στην περιοχή του Schwabisch Hall έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια 6,5 εκατομμύρια ποτηράκια για take-away καφέ» και υπογράμμισε ότι με την καλή πρακτική που εφαρμόζεται πλέον ευρύτερα, αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων από πλαστικά μιας χρήσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος γνωστοποίησε ότι έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μια οnline ηλεκτρονική πλατφόρμα δωρεάν ανταλλαγής διαφόρων αντικειμένων, με την προϋπόθεση να είναι όλα σε καλή κατάσταση, ενώ παράλληλα παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε γονείς που χρησιμοποιούν για τα παιδιά τους υφασμάτινες πάνες αντί για πάνες μιας χρήσεως. Τη σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της εκπαίδευσής τους πάνω στην εφαρμογή αντίστοιχων πρακτικών, επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Μουσιόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Ψώνια με τα δικά μας δοχεία

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments