Γαλλία: Μαλλιά κατά της ρύπανσης του νερού

Πηγή: Euronews

Στα περισσότερα κομμωτήρια, τα κομμένα μαλλιά καταλήγουν στα σκουπίδια. Όμως ο κομμωτής, Τιερί Γκρα, από το Σεν Ζακαρί της νότιας Γαλλίας σκέφτηκε να τα αξιοποιήσει. Θυμήθηκε πως μετά από το ναυάγιο ενός τάνκερ στη Βρετάνη, οι ντόπιοι είχαν χρησιμοποιήσει μαλλιά για να απορροφήσουν το πετρέλαιο που έβγαινε στις ακτές.

«Είναι μια από τις ιδιότητες των μαλλιών, είναι λιπόφιλα, άρα τραβούν τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή οι υδρογονάνθρακες κολλούν πάνω τους αλλά μπορείς να τα πλύνεις, άρα δεν περνούν μέσα», εξηγεί. Ο Τιερί επιστράτευσε και άλλους συναδέλφους του στην προσπάθεια. «Η ιδέα πίσω από την οργάνωση Les Coiffeurs Justes είναι πως μπορούμε να καθαρίσουμε στην περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Αλλά επίσης να καθαρίζουμε συχνά την μικρής έκτασης ρύπανση», λέει ο Γκρα. Τα κομμένα μαλλιά φτάνουν σε ένα μικρό εργαστήριο. Εκεί, μια ομάδα από άνεργους τα βάζουν μέσα σε νάιλον κάλτσες.

Η αποτελεσματικότητα της ιδέας δοκιμάζεται ήδη στο λιμάνι του Καβαλέρ στην Κυανή Ακτή. Ο δήμαρχος της πόλης δηλώνει ενθουσιασμένος. «Τελικά, η ιδέα θα ήταν να περιηγηθούμε στο λιμάνι αφού το νερό απορροής όταν βρέχει πέφτει στο λιμάνι, έρχεται να πλύνει το έδαφος και πιθανότατα και τους υδρογονάνθρακες. Επομένως, η ιδέα είναι να κάνουμε ολόκληρο το λιμάνι, και πάνω απ’ όλα επίσης, να πείσουμε κι άλλα λιμάνια»., εξηγεί ο δήμαρχος του Καβαλέρ Φιλίπ Λεονελί. Πολλές παράκτιες περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το προϊόν, που πλένεται και επαναχρησιμοποιείται ως και δέκα φορές.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments