Ελλάδα: Τόνοι σκουπίδια στις ακτές – «Πρωταθλητές» τα αποτσίγαρα

Πηγή: Euronews

Η HELMEPA ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας που συντόνισε το περασμένο φθινόπωρο (14 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2019), για 29η χρονιά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Με τη συμμετοχή 6.500 εθελοντών, πραγματοποιήθηκαν 145 καθαρισμοί, συλλέγοντας πάνω από 13 τόνους απορριμμάτων από το βυθό και τις ακτές. Όπως και προηγούμενες χρονιές, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μέλη και εθελοντές εκπαιδευτικοί του Προγράμματος Παιδική HELMEPA, νέες και νέοι εθελοντές Ναυτίλοι της HELMEPA και παιδιά Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, έστειλαν το μήνυμα «Να σώσουμε τις Θάλασσες» προς όλους μας. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν ακόμη ΟΤΑ, Λιμεναρχεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σύλλογοι, Ναυτικοί Όμιλοι, Μουσεία, Πρόσκοποι, αλλά και απλοί πολίτες, καθαρίζοντας συνολικά 73 χλμ ακτογραμμής. Επιπλέον, οι αυτοδύτες εθελοντές ανέσυραν από το βυθό 1,5 τόνο απορριμμάτων.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα σε ελληνικές ακτές:
1. Αποτσίγαρα 100.525
2. Κομμάτια πλαστικού 33.337
3. Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και δαχτύλιοι 18.234
4. Καλαμάκια 17.887
5. Κομμάτια χαρτιού 9.132
6. Πλαστικά μπουκάλια νερού/αναψυκτικού 8.789
7. Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και καπάκια 5.976
8. Κομμάτια φελιζόλ 5.929
9. Πλαστικές σακούλες/κομμάτια σακούλας 5.745
10. Γυάλινα μπουκάλια και κομμάτια 5.022

Τα αποτσίγαρα μαζί με τα πλαστικά μιας χρήσης, καταλαμβάνουν για άλλη μια χρονιά τις πρώτες θέσεις. Τα απορρίμματα αυτά συνδέονται άμεσα με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες. Ενώ τα χρησιμοποιούμε για ελάχιστη ώρα, πεταμένα παραμένουν για πολλά χρόνια, ρυπαίνουν τις ακτές και αποτελούν σοβαρή απειλή για θαλάσσια ζώα και πουλιά. Καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι τα πλαστικά απορρίμματα έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη – στα πιο απομακρυσμένα και ακατοίκητα μέρη, μέχρι τα βάθη των ωκεανών – και μέσω της τροφικής αλυσίδας μπορούν να φτάσουν και στο πιάτο μας, είναι ανάγκη να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης για να περιοριστεί το σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.