Εξερευνήστε τη Φύση: Εξοπλισμός για πολίτες-επιστήμονες

Πηγή: Biodiversity GR

Το παρόν άρθρο αφορά στα εργαλεία που χρησιμοποιεί συνήθως ένας πολίτης-επιστήμονας, και ανάλογα με την εργασία που κάνει το εκάστοτε εργαλείο, μπορεί να είναι εύκολο στην χρήση ή είτε πιο δύσκολο και να πρέπει να μάθετε να το δουλεύετε πριν το χρησιμοποιήσετε. Παρακάτω σας παραθέτουμε διάφορα γνωστά εργαλεία, τα οποία όμως είναι πολύ λίγα με αυτά που κυκλοφορούν έξω στην αγορά για την επιστήμη του πολίτη.

Φωτογραφία

Στο θέμα της φωτογραφίας ας ξεκινήσουμε από αυτό που έχουμε όλοι μας συνέχεια πάνω μας και αυτό είναι το κινητό μας και άσχετα με την μάρκα που έχουμε, η πλειοψηφία τους έχει λειτουργία macro σε mid-range και ναυαρχίδες, το οποίο μας επιτρέπει να τραβήξουμε μέτριες προς καλές φωτογραφίες από έντομα και λουλούδια.

Έπειτα μπορεί να έχουμε μια compact ή μια dslr μηχανή (με ή χωρίς αποσπώμενους φακούς), όπου οι σύγχρονες μηχανές έχουν πολύ μεγάλο ζουμ και πάρα πολύ καλή ανάλυση και έτσι δίνουν μια τέλεια ευκαιρία για να τραβήξετε φωτογραφία ότι βρείτε μπροστά σας, ενώ και κάποιες μηχανές είναι και υποβρύχιες που σας επιτρέπουν να μην έχετε κάποια προστατευτική θήκη για να τις βάλετε στο νερό (είτε είναι γλυκό νερό π.χ. πισίνα ή είτε είναι αλμυρό π.χ. θάλασσα), αρκεί να τις ξεπλένετε μετά.

Και για τέλος είναι οι trap camera, τις οποίες τις δένετε σε δέντρα ή άλλα σημεία και αυτές τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο με την κίνηση. Οπότε μόλις περάσει ένα ζώο από μπροστά π.χ. αλεπού την τραβάει κάποιες συνεχόμενες φωτογραφίες ή και βίντεο ταυτόχρονα.

Παρατήρηση οργανισμών

Αν θέλουμε να  παρατηρήσουμε την βιοποικιλότητα και άλλους οργανισμούς έχουμε 4 βασικά όργανα που μπορεί ένας πολίτης εύκολα να χρησιμοποιήσει αλλά και να μην βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη για πιο επαγγελματικά όργανα.

Πρώτο και βασικότερο είναι τα κυάλια, που μπορείτε να βρείτε σε διάφορα μεγέθη και με διάφορες δυνατότητες να έχουν π.χ. ζουμ ή προστασία από τον ήλιο και είναι ένα must εργαλείο για την ορνιθοπαρατήρηση.

Όπως και η διόπτρα που είναι πιο εξειδικευμένο όργανο που χρησιμοποιούν πολλοί ορνιθοπαρατηρητές στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Άμα θέλετε να δείτε πιο κοντά διάφορους μικροοργανισμούς, είτε είναι ένα μυρμήγκι ή είτε κάποιο έντομο και είστε έξω στην φύση τότε χρειάζεστε ένα μικροσκόπιο τσέπης τα οποία μερικά έχουν και την δυνατότητα να τραβήξουν φωτογραφία αυτό που βλέπετε.

Ενώ άμα έχετε κάποιο δείγμα (π.χ. λουλούδι, φτερό μέλισσας, κλπ) μπορείτε να αγοράσετε ένα ψηφιακό μικροσκόπιο (στερεοσκόπιο), το οποίο το συνδέετε με το υπολογιστή σας μέσω usb για να δείτε πιο αναλυτικά τον οργανισμό που θέλετε.

Βιοακουστική

Στην βιοακουστική είναι λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα. Όχι στα όργανα αλλά στην εκπαίδευση των χρηστών που πρέπει να μάθουν πως να τα δουλεύουν αυτά τα όργανα (συνήθως είναι απλά μικρόφωνα κατάλληλα για διαφορετικές χρήσεις) αλλά και πως να περνάνε σωστά τα δεδομένα αλλά και να τα αναλύουν.

Όσοι έχουν κήπο ή κτήματα με μέλισσες, τζίτζικες και άλλα έντομα που κάνουν έντονο θόρυβο, υπάρχουν ειδικά μικρόφωνα για μέλισσες (που κάνουν και άλλα είδη) και καταγράφουν τους θορύβους. Ανάλογα με τον θόρυβο που κάνουν, μπορείτε να ξεχωρίσετε τι είδος είναι αλλά και πόσα ακούγονται (καταμέτρηση του πληθυσμού).

Ενώ για τους λάτρεις της θάλασσας και ειδικά έτσι και ζείτε σε περιοχή που έχει δελφίνια ή γενικά αν θέλετε να καταγράψετε τους υποβρύχιους ήχους, μπορείτε να αγοράσετε ένα υδρόφωνο.

Μήπως η περιοχή σας έχει νυχτερίδες. Τότε μπορείτε να αγοράσετε ένα bat detector και να το συνδέσετε με το κινητό ή το tablet σας και να καταγράψετε τους ήχους των νυχτερίδων και μετά να τα ανεβάσετε σε ειδική πλατφόρμα.

Αισθητήρες

Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι αισθητήρες που μπορούν να κάνουν διάφορες μετρήσεις και καταγραφές. Αυτός ο εξοπλισμός είναι για πιο προχωρημένους χρήστες, διότι χρειάζεται να έχουν και κάποια εκπαίδευση ώστε να μπορούν να περνάνε τα δεδομένα σε κάποια βάση δεδομένων και να τα αναλύουν.

Οι υποβρύχιοι αισθητήρες νερού, εξαρτάται από το μοντέλο, μπορούν να μετράνε την πυκνότητα νερού, την θερμοκρασία της θάλασσας, την βαρομετρική στάθμη νερού, την πίεση νερού, αλλά και το φως.

Ή αισθητήρα που μπορείτε να βάλετε στο μπαλκόνι σας και να καταγράφει το φως, τον θόρυβο, την θερμοκρασία και την υγρασία, την βαρομετρική πίεση, την εξάτμιση αυτοκινήτων, τα σωματίδια σκόνης, κ.α., το οποίο εξαρτάται ανάλογα με το μοντέλο.

Άλλα εργαλεία

Θέλετε να μελετήσετε έντομα από κοντά; Τότε μια αγορά μιας ειδικής απόχης για έντομα είναι το καταλληλότερο εργαλείο για εσάς. Προσοχή όμως, διότι μόλις δούμε από κοντά και μελετήσουμε το έντομο (π.χ. μύγα ή πεταλούδα, κλπ) το αφήνουμε ξανά ελεύθερο και ζωντανό πίσω στην φύση εκεί που το βρήκαμε όσο το πιο δυνατόν γρηγορότερα γίνεται από την σύλληψη του.

Μήπως να καταγράφετε πόσο διαφανή είναι τα νερά; Τότε ένας δίσκος Secchi είναι ένας δίσκος 20 εκατοστών με εναλλασσόμενα μαύρα και άσπρα τεταρτημόρια. Βυθίζεται στο νερό μέχρι να μην μπορεί πλέον να το δει ο παρατηρητής. Αυτό το βάθος εξαφάνισης, που ονομάζεται βάθος Secchi, είναι ένα μέτρο της διαφάνειας του νερού.

Πως θα σας φαινόταν να καταγράφετε την ποιότητα νερού (στα ποτάμια, στις λίμνες ή και στην θάλασσα); Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι διαδεδομένος αυτός ο τρόπος ακόμη αλλά σε άλλες Ευρωπαϊκές και υπόλοιπες χώρες του κόσμου είναι μια γνωστή μέθοδος που χρησιμοποιούν οι πολίτες-επιστήμονες για τη μέτρηση του pH, του διαλυμένου οξυγόνου, της θερμοκρασίας του νερού, της σκληρότητας του νερού και της αγωγιμότητας, των οποίων τα αποτελέσματα τα παραδίδουν στον Δήμο τους.

Δείτε επίσης τις android εφαρμογές του Biodiversity GR.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.