Εκπομπές και συγκεντρώσεις CO2: η διαφορά με απλά λόγια

Πηγή: Euronews

Αυτό τον καιρό ακούμε πολλά για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ίσως λιγότερα για τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα. Για να κατανοήσουμε όμως τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά. Πολλοί επιστήμονες συμβουλεύουν να φανταστούμε την ατμόσφαιρα ως μια μπανιέρα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι το νερό που ρέει από τη βρύση στη μπανιέρα και οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα το νερό που βρίσκεται μέσα στη μπανιέρα. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η κοπή δασών και η παραγωγή τσιμέντου, προκαλούν εκπομπές οι οποίες αυξάνουν τις συγκεντρώσεις.

Αστεροσκοπείο Μάουνα Λόα (Χαβάη): Η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα

Η φύση απορροφά κάποια ποσότητα διοξειδίου, αλλά δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις εκπομπές μας. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου θα παραμείνουν υψηλές για εκατοντάδες χρόνια, κι αυτό σημαίνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχιστεί ακόμα και στον κόσμο του Net Zero. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, Κάρλο Μπουοντέμπο, εξηγεί:

«Θα υπάρχει μια αδράνεια στο σύστημα και η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει λίγο πριν πέσει. Οι παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει και αυτό θα συνεχιστεί για τα επόμενα εκατοντάδες χρόνια. Αυτό πρέπει να προκαλέσει πολύ προβληματισμό», λέει ο Μπουοντέμπο.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments