Ακολουθώντας τα ίχνη των θηλαστικών της Ελλάδας

Φωτογραφία: Α. Καραμανλίδης / Αρκτούρος

Πηγή: 1o Πειραματικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός»

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη φύση με πολλούς τρόπους. Οι περισσότεροι απολαμβάνουν τα τοπία στο σύνολό τους, τα δάση, τα ποτάμια, τα χρώματα της φύσης. Κάποιοι λιγότεροι προτιμούν να εμβαθύνουν και να ανακαλύψουν όσα κρύβονται στη φύση μέσω της εξονυχιστικής εξερεύνησης. Και όπως συμβαίνει σε όλες τις έρευνες, το πρώτο που κοιτάει κανείς είναι τα ίχνη. Έτσι τα ίχνη που αφήνουν με τις πατημασιές τους τα ζώα, μας οδηγούν συνήθως σε πολύτιμα συμπεράσματα για τις συνήθειες της ζωής τους μέσα σε ένα οικοσύστημα.

Από τα ίχνη συμπεραίνουμε το μέγεθος του ατόμου, τον αριθμό των μελών μιας αγέλης ή τον αριθμό των ατόμων που ζούνε σε μια περιοχή. Τα ίχνη οδηγούν τους ερευνητές σε περιττώματα, από τα οποία εξάγονται πληροφορίες για τη διατροφή, ενώ άλλες φορές τα ίχνη καταλήγουν στη φωλιά κάποιου ζώου. Μέσα σε ένα σιωπηλό και φαινομενικά άδειο από ζώα δάσος, τα ίχνη αποτελούν τη μοναδική ένδειξη ότι το δάσος είναι «ζωντανό».

Τα ίχνη των θηλαστικών στο χιόνι, στη λάσπη ή στην άμμο, αποτελούν σημαντικά ευρήματα από τα οποία μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για τους πληθυσμούς και τη συμπεριφορά των ζώων. Η αναγνώριση των αποτυπωμάτων δεν είναι πάντα εύκολη. Υπάρχουν ίχνη απαραγνώριστα, όπως της αρκούδας, και άλλα που προκαλούν σύγχυση, όπως το ίχνος μιας αγριόγατας με αυτό του λαγού.

Κατεβάστε την εργασία σε pdf πατώντας εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.