A Plastic Ocean: 15 στοιχεία όπως καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ

Όλος ο πλανήτης είναι το σπίτι μας. Δεν υπάρχει μέρος να πετάξεις κάτι ώστε να είναι πράγματι «αλλού». Υπάρχει η έκφραση «Μακριά από το σπίτι μου», όμως οι θάλασσες είναι το σπίτι όλων μας. Όπως και να το δεις, ο πλανήτης εξαρτάται από το νερό. Ο κόσμος είναι κυρίως γαλάζιος.

To A Plastic Ocean είναι ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αναδεικνύει τις επιπτώσεις του «μιας χρήσης» τρόπου ζωής παγκοσμίως. Προηγουμένως οι άνθρωποι θεωρούσαν πως μπορούν να χρησιμοποιούν το πλαστικό για μία και μόνο φορά και απλά να το ξεφορτώνονται, χωρίς επιπτώσεις σε αυτούς και τα ζώα. Αυτό αποδείχτηκε ψέμα.

Ακολουθούν 15 ενδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες όπως καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ:

 • Τα τελευταία 10 χρόνια φτιάχτηκε περισσότερο πλαστικό απ’ όσο ολόκληρο τον περασμένο αιώνα. Το μισό από αυτό είναι για αντικείμενα μιας χρήσης.
 • Κάθε χρόνο 1 άνθρωπος χρησιμοποιεί και πετά 136 κιλά πλαστικού μιας χρήσης.
 • Πάνω από το 80% του πλαστικού στις θάλασσες προέρχεται από τη στεριά. Πάνω από 7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού πετιούνται κάθε χρόνο στους ωκεανούς όλου του κόσμου. Το 70% βυθίζεται. Πάνω από 50% των θαλάσσιων απορριμμάτων βουλιάζουν στον βυθό του ωκεανού.
 • Η Μεσόγειος είναι από τα υδάτινα σώματα με τη μεγαλύτερη ρύπανση. Πρόσφατα ευρήματα στο δυτικό τμήμα της δείχνουν αναλογία πλαστικού προς πλαγκτόν 1:2.
 • Υπολογίζεται ότι πάνω 5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού πλέουν στους ωκεανούς.

 • Στους ωκεανούς κυριαρχούν πέντε μεγάλα κυκλικά ρεύματα, δημιουργούμενα από την περιστροφή της Γης και τους κυρίαρχους άνεμους που προκαλούνται, με όλες τις ηπείρους να επηρεάζονται από τα συστήματα αυτά. Παρασύρουν τα απορρίμματα από τα ποτάμια και τις ακτές μας, και με τον καιρό, όλα όσα πλέουν στο ρεύμα καταλήγουν στο κέντρο του.
 • Τα περισσότερα πλαστικά στις θάλασσες προέρχονται από έξι χώρες: Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Σρι Λάνκα.
 • Το «πλαστικό νέφος»: Τα μικρά κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας προέρχονται από μεγαλύτερα κομμάτια. Με τον καιρό, η υπεριώδης ακτινοβολία, τα κύματα και το αλάτι, τα διασπούν σε μικρότερα κομμάτια, τα «μικροπλαστικά». Τα μικροπλαστικά έχουν τραχιές, ακανόνιστες επιφάνειες. Τα χημικά της βιομηχανίας και της γεωργίας κολλούν πάνω τους και τα κάνουν τοξικά. Οι τοξίνες που πέφτουν στον ωκεανό κολλούν στο πλαστικό. Υπάρχουν μέρη με περισσότερο πλαστικό παρά πλαγκτόν και τα ζώα τρώνε το πλαστικό.
 • Η τροφή στην επιφάνεια της θάλασσας περιέχει πλαστικά κομμάτια που μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα. Το πλαστικό δεν αποσυντίθεται, δεν διασπάται. Σπάει σε μικρά κομμάτια και πολλαπλασιάζεται. Όταν πολλαπλασιάζεται, αυξάνονται οι πιθανότητες να φαγωθεί. Όταν τα ψάρια τρώνε πλαστικά, oι τοξίνες περνούν στο αίμα και από εκεί μεταφέρονται στους μύες, στον λιπώδη ιστό και γύρω από τα ζωτικά όργανα, στα μέρη των ψαριών που τρώμε. Όταν χρησιμοποιηθεί το αποθηκευμένο λίπος, οι τοξίνες απελευθερώνονται επηρεάζοντας αναπαραγωγή, μεταβολισμό, ανάπτυξη, νεφρική και ηπατική λειτουργία.

 • Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το στο Scientific Reports, ερευνητές εξέτασαν 76 ψάρια προορισμένα για ανθρώπινη κατανάλωση στην Ινδονησία και 64 στην Καλιφόρνια. Και στις δύο ομάδες, γύρω στο ένα τέταρτο είχαν ανθρωπογενή απορρίμματα στα εντόσθια. Βρήκαν πλαστικό και στα ψάρια της Ινδονησίας και ίνες πλαστικού και υφάσματος στα αμερικανικά. Σε δείγματα μυδιών από έξι τοποθεσίες στις ακτές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας βρέθηκαν μικροπλαστικά σε όλους τους οργανισμούς που εξετάστηκαν.
 • Η θάλασσα είναι η μεγαλύτερη πηγή πρωτεϊνών, με πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπων να βασίζονται σε αυτή ως κύρια πηγή. Ως το 2025 υπολογίζεται ότι θα καταλήγει στις θάλασσες δεκαπλάσιο πλαστικό κάθε χρόνο.
 • Υπολογίζεται ότι το 90% των θαλασσοπουλιών έχουν καταπιεί πλαστικό κάποια στιγμή στη ζωή τους.
 • Παγκοσμίως χρησιμοποιούμε 1 τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες ετησίως. 2 εκατομμύρια το λεπτό, ενώ κάθε σακούλα έχει χρήση κατά μέσο όρο 12 λεπτά.
 • Στις ΗΠΑ 72 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών τον χρόνο προέρχονται από πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και αποτελούν τα περισσότερα αστικά απορρίμματα.
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments