Πηγή: Η Καθημερινή
Περίπου 1.600 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή της Ανατολικής Αφρικής, οι Σεϋχέλλες αποτελούν έναν οικολογικό παράδεισο. Το αρχιπέλαγος που κοσμείται από 115 καταπράσινα και βραχώδη νησιά βρίσκεται ανάμεσα σε τεράστιες εκτάσεις θάλασσας, καλύπτοντας περίπου 1,35 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, και είναι το σπίτι μερικών από τους τελευταίους παρθένους κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου. Οι ύφαλοί τους γεμίζουν με απειλούμενα είδη, όπως οι πτεροφάλαινες και τα μοναδικά μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά ντιγκόνγκ του Ινδικού Ωκεανού, γνωστά και ως «θαλάσσιες αγελάδες».
Υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο τόσο όμορφα ή τόσο ευάλωτα όσο τα 72 Εξωτερικά Νησιά των Σεϋχελλών. Ωστόσο, ενώ έχουν αποφύγει ορισμένα από τα προβλήματα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας τα οποία αντιμετωπίζουν πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, βρίσκονται αντιμέτωπα με μια χειρότερη απειλή. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νησιά αυτά είναι η ρύπανση από τα πλαστικά, η υπεραλίευση και η κλιματική αλλαγή, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους κοραλλιογενείς τους υφάλους.
Ο Kιθ Ρόουζ-Ινές πέρασε πολλά χρόνια εξερευνώντας τα Εξωτερικά Νησιά ως ψαράς και δηλώνει ότι έχει παρατηρήσει τις αλλαγές στο περιβάλλον. «Η αλλαγή του κλίματος είναι ένα μεγάλο ζήτημα», δήλωσε στο CNN Travel. «Μπορώ να δω τη διαφορά. Για παράδειγμα, έχουμε μεγαλύτερες καταιγίδες. Το νησί Φαρκουχάρ βίωσε τον πιο βίαιο κυκλώνα που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ινδικό Ωκεανό το 2016. Η αύξηση ενός βαθμού στη θερμοκρασία της θάλασσας σημαίνει ότι το 80% των κοραλλιών μας θα πεθάνει. Τώρα είναι η ώρα να προστατέψουμε αυτά τα μέρη και να τα χρησιμοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο ώστε να μπορούν να διατηρηθούν», λέει.
Για τον λόγο αυτό ο Ρόουζ-Ινές ίδρυσε τον Μάιο του 2018 την εταιρεία Blue Safari, που προσφέρει διακοπές που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τα Εξωτερικά Νησιά αλλά και να βοηθήσουν στην προστασία των οικοσυστημάτων των διαφορετικών νησιών και ατολών μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. «Σκέφτηκα “πώς δημιουργούμε αρκετά έσοδα για να προστατεύσουμε αυτά τα μέρη; Πώς μειώνουμε την ποσότητα των ψαριών που αλιεύουμε;”. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν μέσω του οικοτουρισμού», δήλωσε ο Ρόουζ-Ινές.
Καθώς όλοι αναβάλλουμε τις διακοπές μας, πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας για να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον. Ο οικοτουρισμός, εκτός της εξαιρετικής του σημασίας για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων των τουριστικών προορισμών, συνήθως αφορά μικρότερες ομάδες τουριστών σε ανοικτούς χώρους και αποκτά πλέον νέα αξία στην εποχή του κορωνοϊού. Ένα ταξίδι σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με υπευθυνότητα απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τη διατήρηση της ευημερίας των τοπικών πληθυσμών, είναι η λύση για το πρόβλημα στις Σεϋχέλλες και ίσως και για άλλους τουριστικούς προορισμούς. Ο οικοτουρισμός είναι μια περιορισμένη δραστηριότητα με μεγάλες όμως προοπτικές, καθώς απευθύνεται σε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη, εξειδικευμένη αγορά υψηλών απαιτήσεων για ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, διατεθειμένη και ικανή να δαπανήσει υψηλά ποσά.
Οι δραστηριότητες
Η Blue Safari προσφέρει μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, όπως κατάδυση με αναπνευστήρα και υποθαλάσσια φωτογράφιση, φωτογράφιση παρέα με τα σαλάχια, περιπάτους παρατήρησης των τοπικών πτηνών, προστασία χελωνών, καταδύσεις, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό παραλιών και εκδρομών καταδύσεων για τη συλλογή απορριμμάτων από τον ωκεανό. Η τουριστική εταιρεία διαχειρίζεται τέσσερα από τα Εξωτερικά Νησιά και προσφέρει στους τουρίστες καταφύγια, οικολογική κατασκήνωση, καθώς και eco-pods κατασκευασμένα από κοντέινερ μεταφοράς.
Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται οποιοδήποτε από τα νησιά Αλφόνσο, Αστόβ, Κοσμολέδο και Φαρκουχάρ, υποχρεώνονται να πληρώσουν το ημερήσιο ποσό των 25 δολαρίων για όσες ημέρες παραθερίζουν εκεί. Το ποσό αυτό στη συνέχεια δωρίζεται στο καθορισμένο ίδρυμα για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος και διατίθεται σε οικολογικά και περιβαλλοντικά προγράμματα και πρωτοβουλίες.
Στην προσπάθεια οικοδόμησης της… γαλάζιας οικονομίας τους, οι Σεϋχέλλες υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία το 2015, μέσω της οποίας διαγράφηκαν σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια του εθνικού τους χρέους, με αντάλλαγμα την προστασία των ωκεανών τους. Στην ανταλλαγή «χρέους για τη φύση», η αμερικανική ομάδα περιβαλλοντικής διατήρησης The Nature Conservancy (TNC) αγόρασε το εθνικό χρέος, με αντάλλαγμα μια υπόσχεση για τη δημιουργία 13 νέων προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών από τις Σεϋχέλλες.
Την τελευταία πενταετία το κράτος έχει προχωρήσει από την προστασία του 0,04% στο 30% των εθνικών τους υδάτων, καλύπτοντας 410.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού. Η αλιεία, η εξόρυξη πετρελαίου και άλλες θαλάσσιες αναπτυξιακές δραστηριότητες έχουν απαγορευτεί ή περιοριστεί αυστηρά στα προστατευόμενα ύδατα και άτομα που ασκούν παράνομες δραστηριότητες σε αυτά έρχονται αντιμέτωπα με σοβαρά πρόστιμα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με φυλάκιση.
Αγορά 180 δισεκατομμυρίων
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Allied Market Research τον Ιανουάριο, η παγκόσμια βιομηχανία οικοτουρισμού παρήγαγε 181,1 δισ. δολάρια το 2019 και προβλέπεται να φτάσει τα 333,8 δισ. δολάρια έως το 2027. Παρά το γεγονός ότι οι Σεϋχέλλες εξακολουθούν να θεωρούνται ένας μακρινός προορισμός από πολλούς ταξιδιώτες, η δημοτικότητα προορισμών όπως η Κόστα Ρίκα, τα νησιά Γκαλάπαγκος και η Κένυα έχει αποδείξει ότι υπάρχει μια τεράστια αγορά για τα ταξίδια στο πλαίσιο του οικοτουρισμού.
Διαβάστε επίσης:
Από το lockdown στο slowdown
One thought on “O τουρισμός στην υπηρεσία της φύσης”