Ελλάδα: 70.000 αδέσποτα σκυλιά εγκαταλελειμμένα στα βουνά, 3 εκατ. σε όλη τη χώρα

Πηγή: Newsbeast

Τεράστια απειλή για τη βιοποικιλότητα χαρακτηρίζει ο ζωολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Ζωολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Κομνηνός, τα αδέσποτα-εγκαταλελειμμένα σκυλιά τα οποία ανέρχονται στο σύνολο σε 3 εκατομμύρια και 60.000 με 70.000 που ζουν στα βουνά. «Πρόκειται κυρίως για τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα» μας λέει ενώ παράλληλα εξηγεί γιατί έχουν αυξηθεί οι λύκοι και τα τσακάλια αλλά και τι συμβαίνει με τα αγριογούρουνα.

Ο Θεόδωρος Κομηνός ασχολείται ενεργά με την άγρια φύση εδώ και περίπου 40 χρόνια και έχει καταφέρει να τοποθετήσει σε τουλάχιστον 2.000 σημεία σε όλη τη χώρα μας κάμερες ώστε να καταγράψει τα ζώα που κυκλοφορούν και ζουν από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη. «Ήταν μία δουλειά την οποία ξεκίνησα μόνος μου χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να μελετήσω κάποια είδη ζώων που λόγω της φύσης τους δεν τα βλέπεις εύκολα και κινούνται κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Η κάμερα είναι μία πολύ διαδεδομένη μέθοδος που έχει εξελιχθεί την τελευταία 10ετία. Μπορούμε να πούμε η πιο καλή για να δεις και να καταγράψεις όλα αυτά τα είδη και τη δραστηριότητά τους, την παρουσία τους και τις συμπεριφορές του» τονίζει μιλώντας στο Newsbeast o ζωολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Ζωολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Κομνηνός.

«Μέσα στη γενικότερη έρευνα που έκανα χρησιμοποίησα κάμερες που καταγράφουν τα πάντα. Μηχανήματα τα οποία δραστηριοποιούνται με την κίνηση. Ό,τι περνάει από μπροστά το βλέπουν. Κυρίως αυτά κατέγραψαν κάποια είδη κυρίως σαρκοφάγων όπως λύκους και τσακάλια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι κάμερες ”είδαν” και σκυλιά. Κάποια στιγμή όταν άρχισα να περνάω τα δεδομένα στη βάση είδα πως ήταν πραγματικά πολλά. Στην καταγραφή διαπίστωσα ένα τεράστιο αριθμό δηλαδή 60.000 με 70.000 εγκαταλελειμμένα στα βουνά σκυλιά» υπογραμμίζει και εξηγεί πως «ένα βασικό στοιχείο στα σκυλιά είναι ότι μπορείς να ξεχωρίζεις τα άτομα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους».

Αναφερόμενος στα παρατημένα σκυλιά στους ορεινούς όγκους της χώρας ο Θεόδωρος Κομηνός σημειώνει πως πρόκειται κυρίως για τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα. «Έχει και αδέσποτα άλλα όπως τα είναι κοκονάκια. Αυτά ζουν σε ομάδες με άλλα σκυλιά που βλέπουμε επίσης να κυκλοφορούν μέσα σε πόλεις σε περιοχές. Τα εντόπισα όμως σε πολύ απομακρυσμένα από χωριά, από οικισμούς, από ανθρώπινες δραστηριότητες σημεία και αναρωτιόμουν ”καλά πως επιβιώνουν αυτά εκεί;”» συμπληρώνει.

Ο ζωολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Ζωολογίας του ΑΠΘ υπογραμμίζει πως διαθέτει 130 κάμερες και κάποιες από αυτές τις έχει σε μόνιμη βάση σε κάποιες περιοχές εδώ και 2 με 2,5 χρόνια και πηγαίνει και τους αλλάζει μπαταρίες και κάρτες. Οι συγκεκριμένες κάμερες καταγράφουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ό,τι περνάει από μπροστά. «Υπάρχει κάμερα που έχει καταγράψει πάνω από 2.000 σκυλιά. Αυτά δεν είναι όλα παρατημένα. Πολλά συνοδεύονται από τους κυνηγούς ή συνοδεύουν κοπάδια ή οικόσιτα ζώα. Δεν είναι όλα αδέσποτα» σημειώνει.

Θέλοντας να διευκρινίσει πως τα αδέσποτα σκυλιά της πόλης δεν είναι το ίδιο με τα αδέσποτα-εγκαταλελειμμένα στα βουνά σκυλιά ο Θεόδωρος Κομηνός μιλώντας στο Newsbeast ξεκαθαρίζει: «Όσα ζουν στα βουνά έχουν τεράστια διαφορά με τα αδέσποτα της πόλης καθώς αυτά εξαρτιόνται πολύ από τον άνθρωπο και από τα σκουπίδια που πετάει. Πολλά από τα αδέσποτα του βουνού ζουν σε άγρια κατάσταση. Ζουν πολύ μακριά από τον άνθρωπο, δεν τους παρέχει κάποιος τροφή και έτσι κυνηγούν. Έχουν γυρίσει δηλαδή σε κάποιες καταστάσεις που ήταν άγρια. Σκοτώνουν ζώα για να τραφούν. Έχουν αλλάξει χαρακτήρα, έχουν γίνει ένα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν».

«Τα αδέσποτα των βουνών λειτουργούν όπως ο λύκος, είναι κυρίως κοπάδια» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Κάποια στιγμή το καλοκαίρι είχα καταγράψει κοντά σε μία λίμνη δύο αγριογούρουνα πους τους επιτέθηκε ένα κοπάδι σκυλιών. Πρώτα πήγαν τα μεγάλα σκυλιά. Κυνήγησαν τα αγριογούρουνα και προσπάθησαν να τα χτυπήσουν. Ήταν έξι σκυλιά μεταξύ αυτών και κοκονάκια τα οποία περίμεναν στην άκρη να δουν τι θα γίνει, τι θα κάνουν τα μεγάλα. Και στα σκυλιά υπάρχει μία ιεραρχία, μία κοινωνική δομή η οποία λειτουργεί όπως και στους λύκους».

Πού βρίσκονται τα περισσότερα αδέσποτα – εγκαταλελειμμένα σκυλιά

Τα περισσότερα αδέσποτα-εγκαταλελειμμένα σκυλιά εντοπίζονται στην Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία και κατά μήκος της Ηπείρου. Σε όλη τη δυτική Ελλάδα υπάρχουν όμως πολλά σκυλιά τα οποία περιφέρονται στις ορεινές περιοχές. Οι περιοχές με τα περισσότερα αδέσποτα σκυλιά είναι αυτές στις οποίες υπάρχει έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον ζωολόγο, Θεόδωρο Κομηνό. «Έτσι όπως είναι οι μονάδες βοηθάει στο να υπάρχουν πολλά αδέσποτα, πολλοί λύκοι και τσακάλια από την τραγική κατάσταση που επικρατεί γύρω από τις στάνες. Δεν σκέφτεται κανείς πως οι στάνες έχουν καταντήσει μία χωματερή και πάνε έξω από αυτές για να βρουν τροφή τα σκυλιά, τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια. Είναι ένας φαύλος κύκλος που έχει τη βάση του στον ανθρώπινο παράγοντα» διευκρινίζει.

Τονίζοντας πως το πρόβλημα ξεκινά από τον άνθρωπο ο υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Ζωολογίας του ΑΠΘ μας λέει: «Ο Έλληνας με τα ζώα δεν είχε ούτε θα έχει ποτέ καμία πνευματική κουλτούρα. Οι βοσκοί έχουν ελεύθερα τα σκυλιά γύρω από τα μαντριά αυτά συνεχώς γεννούν και πολλαπλασιάζονται. Έχω βρει μάνες με μικρά σκυλιά χιλιόμετρα μακριά από χωριά και σκέφτομαι “πως ζουν αυτά;”. Η απάντηση φυσικά είναι πως για να μεγαλώσει το μωρά της κάτι σκότωσε». «Φωνάζουν οι κυνηγοί και λένε “μας τρώνε οι λύκοι τα σκυλιά”. Φυσικά και θα τρώνε αφού τα βλέπουν ανταγωνιστικά αλλά τα βλέπουν και ως τροφή. Λέμε αυξήθηκαν τα τσακάλια και οι λύκοι αλλά δεν λέμε για τα σκυλιά. Έχω καταγράψει 60.000 με 70.000 σκυλιά και 500 λύκους και αντί να μιλάμε για τα σκυλιά μιλάμε για τους λύκους» εξηγεί.

Τα σκυλιά δημιουργούν τρομερό στρες στα ζώα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Κομηνός και δηλώνει: «Η ύπαρξη τόσων πολλών παρατημένων-αδέσποτων σκύλων στα βουνά της Ελλάδας διαταράζει την ισορροπία της φύσης. Ο λύκος βλέπει ανταγωνιστικά τα σκυλιά που βρίσκονται στην περιοχή του και αυτά αναπτύσσουν πιο άγρια χαρακτηριστικά με στόχο να επιβιώσουν απ’ ότι εάν ζούσαν σε πιο ήρεμο περιβάλλον. Είναι τραγική η κατάσταση γενικότερα με τα αδέσποτα σκυλιά στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τα δεδομένα. Στη χώρα μας υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια ενώ για παράδειγμα στην Ινδία που έχει 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια» σημειώνει.

«Για μένα το θέμα του σκυλιού είναι από τις μεγαλύτερες απειλές της βιοποικιλότητας. Εάν δείτε τι γίνεται μέσα στους υδρότοπους, στον Αμβρακικό, στο Μεσολόγγι δεν θα το πιστεύετε. Έχω καταγράψει επιθέσεις σκυλιών σε σημεία που φωλιάζουν και βρίσκουν καταφύγιο γλαρόνια» προσθέτει.

Τι συμβαίνει με τους λύκους και τα τσακάλια; – Γιατί αυξήθηκαν;

Ο ζωολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Ζωολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Κομηνός μάς μιλάει επίσης για την αύξηση του πληθυσμού των λύκων και των τσακαλιών εξηγώντας πως έχει να κάνει με το ότι αυξήθηκαν τα γουρούνια. «Υπάρχει μία τρομερή κατάσταση ειδικά στην ύπαιθρο. Ο καθένας πάει πετάει ό,τι να ‘ναι, ό,τι μπορεί να φανταστεί. Έχω καταγράψει λύκους κοντά στη Θεσσαλονίκη που πάνε και τρώνε την τροφή που βάζουν μερικοί για τα σκυλιά» σημειώνει.

«Έχει αυξηθεί το αγριογούρουνο ως αποτέλεσμα της περιόδου που όλοι περνούσαν καλά και ήθελαν να τρώνε μαύρο χοίρο. Έτσι αυξήθηκαν τα ελευθέρας βοσκής αγριογούρουνα τα οποία στη συνέχεια ζευγάρωσαν και αυξήθηκε περαιτέρω ο πληθυσμός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι λύκοι που τα κυνηγούν και να αυξηθεί και το τσακάλι που τρώει τα υπολείμματα» τονίζει κλείνοντας.

Διαβάστε επίσης:
Τα εγκαταλελειμμένα κυνηγόσκυλα των ελληνικών βουνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.